





PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PARA ALUMNOS DE BACHILLERATO LOE

Junio 2013 INGLÉS. CÓDIGO 133

Opción A



Steven Paul Jobs (1955-2011) was the adopted son of Clara and Paul Jobs. As a boy, he and his father would work on electronics in the family garage. Paul would show his son how to take apart and reconstruct electronics, a hobby which instilled (1) confidence, tenacity, and mechanical skill in young Jobs.

While in high school, Jobs was introduced to his future partner, Steve Wozniak, who was attending the University of Michigan at the time.

In 1976, when Jobs was just 21, he and Wozniak started *Apple Computers* in the Jobs family garage and funded their business after Jobs sold his Volkswagen bus and Wozniak sold his beloved (2) scientific calculator.

Jobs and Wozniak are credited with revolutionizing the computer industry by democratizing the technology and making the machines smaller, cheaper, intuitive, and accessible to everyday consumers. Wozniak conceived a series of user-friendly personal computers, and —with Jobs in charge of marketing— Apple initially marketed (3) the computers for \$666.66 each, and the $Apple\ I$ earned the corporation around \$774,000. Three years after the release (4) of their second model, the $Apple\ II$, the company's sales increased by 700 percent, to \$139 million.

In 1985, Jobs resigned as *Apple's* CEO* to begin a new company, *NeXT*, *Inc*. The following year Jobs purchased an animation company from George Lucas, which later became *Pixar Animation Studios*. Believing in *Pixar's* potential, Jobs initially invested \$50 million of his own money into the company. *Pixar Studios* went on to produce wildly popular animation films such as *Toy Story*, *Finding Nemo*, and *The Incredibles. Pixar's* films have made \$4 billion. The studio merged (5) with *Walt Disney* in 2006, making Steve Jobs Disney's largest shareholder**.

*CEO = Director General

PREGUNTAS (NO RESPONDER EN ESTA HOJA)

READ THE TEXT AND ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS. BE CAREFUL TO FOLLOW THE INSTRUCTIONS FOR EACH QUESTION.

^{**}Shareholder = Accionista

1. Link each of the words/expressions below with a word/expression in the column (as numbered in the text). Copy the correct pair of words on your answer sheet. [1 mark]

make available to the public join together adored inculcate sell

- (1) *instill* and ...
- (2) beloved and ...
- (3) *market* and ...
- (4) release and ...
- (5) *merge* and ...

2. Reading comprehension

- **2.1. Choose the best option**. Copy the complete correct option on your answer sheet. [0.75 marks]
- a) Jobs became a tenacious and confident person in the family garage, reconstructing electronics with his father.
- b) Jobs was in high school when he met Steve Wozniak, his future partner in *Apple Computers*.
- c) Jobs was introduced to Wozniak while they were studying at the University of Michigan.
- d) The first *Apple Computers* store was founded in Jobs' garage with money made from selling a van and a calculator.
- **2.2. Choose the best option.** Copy the complete correct option on your answer sheet. [0.75 marks]
- a) From 1985, Jobs managed two companies, Apple Computers and NeXT, Inc.
- b) Jobs associated to George Lucas and created Pixar Animation Studios.
- c) It cost Jobs \$50million to produce *Toy Story, Finding Nemo*, and *The Incredibles*.
- d) In 2006, after *Pixar* joined *Walt Disney*, Jobs became *Disney*'s largest shareholder.
- **3. Complete the sentences using information from the text.** Do not reproduce phrases from the text literally, unless this is unavoidable. [2 marks]
- a) Paul Jobs, who ...
- b) Steve Wozniak ...
- c) Jobs and Wozniak were ...
- d) Pixar Animation Studios ...
- **4. Complete each gap with one or more adequate words.** Do not copy the complete text on your sheet, only letters (a), (b), (c), (d), (e), and (f) followed by the word(s) that you find suitable for the gap. [1.5 marks]

Reinventing Apple

Despite *Pixar*'s success, *NeXT*, *Inc.* had to make great efforts to sell (a) __ specialized operating system to mainstream America. *Apple* eventually bought the company in 1997 (b) __ \$429 million. That same year, Jobs returned to his post as *Apple*'s CEO. Much like Steve Jobs instigated *Apple*'s success in the 1970s, (c) __ is credited with revitalizing the company in the 1990s. With a new management team, altered stock options, and a self-imposed salary of \$1 (d) __ year, Jobs put *Apple* back on track. His ingenious products (e) __ as the iMac, effective branding campaigns, and stylish designs caught the attention of consumers once (f)

- **5.** What type of person and businessman was Steve Jobs, according to the text? You are expected to draw information from the text, but <u>please use your own words</u>. (25-50 words) [2 marks]
- **6.** Why do you think that computers have become so important in our everyday lives? Please, use your own ideas and your own words. (25-50 words) [2 marks]







PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PARA ALUMNOS DE BACHILLERATO LOE

Junio 2013 INGLÉS. CÓDIGO 133

Opción B



Binge drinking

That old joke about going out drinking to kill a few brain cells may not be so funny anymore. Young people who binge drink could be risking serious damage to their brains now and increasing memory loss (1) later in adulthood, according to new research.

Binge drinking is defined as drinking five or more alcoholic drinks for males and four or more for females within a two-hour interval.

Because some functions of the brain continue to develop and mature until age 25, damage (2) to the brain by binge drinking before age 25 could have long-term effects. The regions of the brain that develop late may be the most vulnerable, according to a study carried out at the University of Santiago de Compostela with 95 first-year college students, ages 18 to 20. Of the 95, there were 42 who were binge drinkers and 53 "control" students who did not drink, or were light drinkers. All of the students were considered otherwise healthy —i.e., none of them were diagnosed with alcohol-use disorder (3), alcohol dependence or any other alcohol-related disorders.

The researchers measured (4) the students' brain response to a visual working memory task. The study found that a) students who were binge drinkers displayed (5) anomalies during execution of a visual working memory task, even when they correctly executed the task; b) they required greater attentional processing during the task to finish it correctly; c) they had difficulties differentiating between relevant and irrelevant stimuli, and d) they displayed less efficiency in distributing attentional and working memory resources between the different information presented during the task.

PREGUNTAS (NO RESPONDER EN ESTA HOJA)

READ THE TEXT AND ANSWER THE FOLLOWING QUESTIONS. BE CAREFUL TO FOLLOW THE INSTRUCTIONS FOR EACH QUESTION.

1. Link each of the words/expressions below with a word/expression in the column (as **numbered in the text).** Copy the correct pair of words on your answer sheet. [1 mark]

evaluate illness reduction exhibit harm (1) loss and ...

- (2) damage and ...
- (3) *disorder* and ...
- (4) *measure* and ...
- display and ... (5)

2. Reading comprehension

- **2.1. Choose the best option**. Copy the complete correct option on your answer sheet. [0.75 marks]
- a) Young people who binge drink will have serious brain damage and memory loss as adults.
- b) New research indicates that young binge drinkers will increase their memory as adults.
- c) My sister would be considered a binge drinker if she had four alcoholic drinks in 2 hours.
- d) When you are 25 or older, binge drinking does not damage your brain or your memory capacity.
- **2.2. Choose the best option.** Copy the complete correct option on your answer sheet. [0.75 marks]

Research at a Spanish university *concludes* that

- a) not all university students are binge drinkers. Some students drink only lightly and/or occasionally.
- b) the binge drinkers participating in the study had been diagnosed with an alcohol-related disorder.
- c) the binge drinkers participating in the study could not carry out the memory task correctly.
- d) the attention processes required for correct task execution was superior for the binge drinking students.
- 3. Complete the sentences using information from the text. Do not reproduce phrases from the text literally, unless this is unavoidable. [2 marks]
- a) People used to joke ...
- b) A male binge drinker is ...
- c) Researchers at the University of Santiago have ...
- d) More attention and working memory resources ...
- 4. Complete each gap with one or more adequate words. Do not copy the complete text on your sheet, only letters (a), (b), (c), (d), (e), and (f) followed by the word(s) that you find suitable for the gap. [1.5 marks]

The effects of binge drinking

Using high-resolution images of the brain, one researcher has discovered that binge drinking physically makes changes __ (a) the brain —thinning the pre-frontal cortex. __ (b) more drinks a person has, the more the cortex is thinned. This is important __ (c) the pre-frontal cortex is the part of the brain associated with __ (d) attention, planning, making decisions, processing emotions and controlling impulses that lead __ (e) irrational behavior. Another study has found that binge drinkers become more aggressive and are more __ (f) to get into fights.

- 5. What are the effects of binge drinking described in the text ("Binge Drinking")? You are expected to draw information from the text, but please use your own words. (25-50 words) [2 marks]
- 6. Apart from the effects described in "Binge drinking", in what other ways can binge drinking affect the physical and/or mental health of a person? Please, use your own ideas and your own words. (25-50 words) [2 marks]